Навигация English Русский Deutsch Romanian Français

17Юли

Какво да видя

Площад "Независимост"

площад Независимост - Варна площад Независимост - Варна площад Независимост - Варна площад Независимост - Варна площад Независимост - Варна

Това е главният площад на Варна и историческо сърце на града още от преди Освобождението през 1878 г., където е била концентрирана светската и духовна власт, а днес е средище на културния живот с наличие на сградата на Драматичния театър и начало на пешеходната зона в централната градска част.
Площад „Независимост” се намира в централната градска част и е заключен между улиците „Шопен”, „Преслав” и Окръжния съд.
Понастоящем на площада се намира Драматичният театър „Стоян Бъчваров”, Окръжният съд и Градските фонтани.

Историческа справка:
Въпреки главоломното разрастване на Варна след Освобождението, „Независимост” си остава главен площад. Обособен като център още преди 1878 г., той носи името „Мусалла”, тъй като в непосредствена близост на мястото на днешната градска градина се е намирало старото мюсюлманско гробище. През 1860 г. турската власт построява варненски конак (днес сградата се ползва от Държавен архив), а през 1870 г. е издигната постройката на старата турска община Белидие хаане (за съжаление е съборена през 1959 г.). Също в турско време на площада е било построено и училище „Руждие” (не съществува) и монументалната чешма-паметник на султан Махмуд ІІ, построена в негова чест, заради възстановяването на Варна след руското опустошение през 1828-29 г.  След Освобождението площадът се именува „Преславски”, тъй като покрай него минавала главната улица „Преслав”. В чест на обявяването на Независимостта на България през 1908 г. той е преименуван „Независимост”. През 1952 г. получава името „9-ти септември”, в чест на датата, която бележи началото на комунистическата власт в България. През 1992 г. е върнато името „Независимост”. Около площада съществуват сгради, които представят архитектурното развитие на Варна с образци от предосвобожденската османска архитектура (Държавният архив), следосвобожденската европейска архитектура (частните постройки, издържани в духа на класицизма и барока) и строителството от социалистическия период (Окръжният съд, строен като Градски народен съвет и Модна къща „Валентина”, днес „New Yorker”). В периода 1912-1932 г. на площада е изграден и Драматичният театър. През 1960 г. е оформено и пространството за Градски фонтани. При изкопни работи под южната част на площада са открити и части от римската крепостна стена. Единственият фрагмент от този обект, който може да бъде видян се намира зад сградата на днешния търговски център „New Yorker”.

забележителноститена Варна

Малки римски терми /III – VIв. сл. Хр. /

Малки римски терми /III – VIв. сл. Хр. /

Те са разположени в югоизточната част на съвременния град Варна, на юг от Големи Римските терми. Те са построени и функционират в периода 3 - 6-ти...
Прочети повече Виж всички
Добави обект
  • Къде да отседна
  • Нещо за хапване
  • Свободно време