Навигация English Русский Deutsch Romanian Français

18Юли

Ден без автомобили Варна 2017

22.09.2017г.

Tази година Варна ще бъде част от инициативата Car-free day

ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА се провежда всяка година от 16 до 22 септември. Тази инициатива насърчава европейските общини да въвеждат и подкрепят мерки за устойчив транспорт и приканва хората да опитат алтернативен транспорт, различен от автомобилния.
От началото на инициативата през 2002 г. въздействието на ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА постепенно нараства както в Европа, така и по света. През 2016 г. кампанията подобри рекорда за брой участници – 2427 града и населени места от 51 държави организираха различни дейности по време на седмицата. Малко над половината от участващите градове въведоха постоянни мерки, чийто общ брой е 7 386, най-вече в областта на управлението на мобилността, достъпността на транспорта и изграждането на нова или по-добра велосипедна инфраструктура.
Седмицата завършва с „Ден без автомобили“, когато през целия ден една или няколко зони в участващите градове стават достъпни единствено за пешеходци, велосипедисти и градски транспорт. През 2016 г. 953 града взимат участие в „Деня без автомобили“.
Всяко издание на ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА е насочено към определена тема, свързана с устойчивата мобилност. Тази година темата е „Чиста, споделена и интелигента мобилност“. Тя насърчава мерки за споделена мобилност и изтъква ползите от по-чистите транспортни средства. Интелигентните транспортни технологии също могат да улеснят споделянето. Хората се поощряват да ползват наличните възможности за споделена мобилност за придвижване в рамките на градовете или за пътуване между различните населени места, градове и предградия.

Повече за инициатива и Европейска седмица на мобилността: www.mobilityweek.eu

Други предстоящи

забележителноститена Варна

Централна пешеходна зона

Централна пешеходна зона

С цел да се повиши атрактивността и да бъде осигурена по-лесна достъпност до културно-историческите забележителности в центъра на Варна през...
Прочети повече Виж всички
Добави обект
  • Къде да отседна
  • Нещо за хапване
  • Свободно време