Навигация English Русский Deutsch Romanian Français

20Ноем

XVII Фестивал на червенокръстките здравни филми

12.10.2017г. - 15.10.2017г.

XVII - МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ЧЕРВЕНОКРЪСТКИТЕ И ЗДРАВНИ ФИЛМИ
12 - 15 октомври 2017
ЕСЕННА АКАДЕМИЯ 2017
10 - 15 октомври 2017

XVII Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми

АГРЕСИЯ-ХУМАННОСТ-КИНО

Седемнадесетото издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми се провежда от 12 до 15 октомври 2017 г. във Варна, България, под патронажа на г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България. Мотото на тазгодишното издание е „Агресия –Хуманност – Кино“. 17-ият фестивал е със състезателен характер, като участващите филми се конкурират за наградите в категориите:
1) Филми на Червения кръст и Червения полумесец, които отразяват дейността на дружествата по целия свят;
2) Документални и здравни филми от тематичните области: медицина, здравеопазване, екология, миграция, човешки права, бедствия;
3) Игрални филми с обща хуманна насоченост.
Състезателната програма е подбрана от селекционна комисия с председател проф. д-р Темелко Темелков сред рекордните 1890 филма от 107 държави, които т.г. кандидатстваха за фестивала. Международното жури, което ще оценява заглавията, е в състав: председател – режисьорът Бепе Чино (Италия) и членове – Арман Пеккая (Турция), Карла Ронга (Италия), доц. Емануела Мутафова (България) и Павел Васев (България).
Паралелно със състезателната част е подготвена богата съпътстваща програма от над 140 документални, късометражни и игрални филми от 47 държави. Специален акцент в програмата е Ретро ателие, което включва прожекции на червенокръстки филми, наградени на предходни издания на фестивала. Ще бъдат представени и специални панорами от фестивалите „Кино в длан“ и „Турин ъндърграунд фестивал“. По време на фестивала най-новият български сериал на лекарска тематика - „Откраднат живот“, ще бъде промотиран пред варненската публика на специална прожекция и среща с любими актьори от филма.
Рекорден е и броят на фестивалните локации, в които зрителите могат да се насладят на филмовата програма – в Пленарната зала на Община Варна, в Медицински университет – Варна, в Социална чайна, в Златна Варна (Брюхаус “Черната овца“), в ТМПЦ „Стоян Бъчваров“ и в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“.
По време на фестивалните дни ще се проведат срещи, дискусии и кръгли маси по темата „Агресия – Хуманност – Кино“ с лектори Харалан Александров, Тома Томов, Емил Спахийски, Валери Найденов, Михаил Вешим. Варненци и гостите на града ще имат възможност да се срещнат с любими български актьори, кино и културни дейци, които ще подкрепят проявата. Повишен е интересът за участие и на чужди кино-дейци, като в 17-ото издание ще се включат режисьори от Швеция, Ирак, Кипър и Гърция.
Част от програмата на Фестивала е Академията по документално кино (от 10 до 15 октомври) за млади активисти на Червения кръст и на Червения полумесец, които се обучават как да правят документални филми, за да отразят най- важните моменти от дейността си. Ръководител на специалната секция на Академията – “Ретро ателие” е г-н Грант Мичел, директор на Дирекция „Библиотека и архив“ в Международната федерация на дружествата на Червения кръст и на Червения полумесец.
Фестивалът като форум е възможност и за гостуващите организации от Червения кръст и Червения полумесец да обменят опит и добри практики. Тази година посрещаме делегации на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, Международния комитет на Червения кръст, Италианския Червен кръст, Мексиканския Червен кръст, Турския Червен полумесец, Румънския Червен кръст, Иракския Червен полумесец и др.
По време на 17-ото издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми ще е финалният етап от кампанията „Дари кръв – вземи билет“. Инициативата е на Областния съвет на БЧК – Варна, Медицинския университет – Варна и Районния център по трансфузионна хематология.

 www.redcrossfilmfest.org

Документи
Програма 2017 Изтегли
Каталог 2017 (бг) Изтегли
Catalog 2017 (eng) Изтегли
Други предстоящи

забележителноститена Варна

Малки римски терми /III – VIв. сл. Хр. /

Малки римски терми /III – VIв. сл. Хр. /

Те са разположени в югоизточната част на съвременния град Варна, на юг от Големи Римските терми. Те са построени и функционират в периода 3 - 6-ти...
Прочети повече Виж всички
Добави обект
  • Къде да отседна
  • Нещо за хапване
  • Свободно време