Навигация English Русский Deutsch Romanian Français

18Окт

Фестивал "Вино и храна" 2018

13.04.2018г. - 15.04.2018г.

П Р О Г Р А М А

13 април 2018 /петък/:
Отворено за професионалисти (ХОРЕКА) – вход с покани 14:00 – 16:00 ч.
Отворено за граждани: 16:00 - 20.00 ч.
Официално откриване: 16:00 ч.
 
14 април 2018 /събота/: Отворено: 11:00 - 19.00 ч.
15 април 2018 /неделя/: Отворено: 11:00 - 17.00 ч.
•    Вход за посетители с входен билет от  10.00 лв. за един ден, 20 лв за три дни
•    Входът за гурме зоната  „Ресторантът” с меню на стойност 25.00 лв. на ден
•    Зона „Street food”:
- Пици с натурален квас ще представят ресторанти ”Стария Чинар”
- Great Western Barbecue

М Е Н Ю:

13.04.2018г. Петък – Шеф ПЕТЪР БУРАКОВ & АНИ БОЛАНД
ПРОЛЕТНИ САЛАТКИ С ХУМУС ОТ ЧЕРВЕНА ЛЕЩА
СИРЕНЕ С ЖЕНСКО БИЛЕ И АРОМАТ НА ЛИМОН, ХРУПКАВИ МОРСКИ „ЧЕРЕШИ“, РАПАНИ КОНФИ, ЧЕРИ ДОМАТИ С БИЛКИ И ДРЕСИНГ С КУРКУМА
•    ХЛЯБ 100 ЛЕТА ОТ ПЕКАРНА ХАТОРИ
ПЪЛНОЗЪРНЕСТ СПЕЛТОВО - РЪЖЕН ХЛЯБ С КВАС  ръж 40% в т.ч. квас, спелта 60%, заредена изворна вода - сребро, слънце, зеолит, сусам, копривено брашно, резене, кимион, хималайска сол
•    ОПАШКА ОТ МОРСКИ ДЯВОЛ В ПУШЕН СПЕК
КРЕМ ОТ МЛЕЧЕН ГРАХ, ГЪБИ НАМЕКО, СУШЕНИ ДОМАТИ,  СОС С ЧЕРНОМОРСКА БЯЛА ПЯСЪЧНА МИДА И ШАФРАН
•    ЧИЙЗКЕЙК С МАЛИНИ
БЯЛ ШОКОЛАД И ДЕХИДРАТИРАНО ЯГОДОВО МЕРЕНГЕ
Часове гурме-зона: 18:00 ч./ 50 места / КУВЕРТ 25 лв.

14.04.2018г. Събота - КРИСТИЯН ПАШОВ &  АННА ПАВЛОВА
•    ВАРИАЦИЯ ОТ ЦВЕКЛО
СИРЕНЕ С КАШУ И ЧЕРЕН ТРЮФЕЛ, КРЕСЕН, МЕЛБА ТОСТ
•    ХЛЯБ 100 ЛЕТА ОТ ПЕКАРНА ХАТОРИ
•    ПЪЛНОЗЪРНЕСТ ЛИМЕЦОВО - РЪЖЕН ХЛЯБ С КВАС ръж 50%, в т.ч. квас, лимец 50%, заредена изворна вода - сребро, слънце, зеолит, орехи, сушени домати, пушен червен пипер, чесън на прах, риган, хималайска сол
•    БУТ ОТ ИЗТОЧНОБАЛКАНСКА СВИНЯ С ЧЕРЕН ТРЮФЕЛ
КРЕМ ОТ ГРАХ СЪС ЗЕЛЕН БОБ И МЕНТА,
КАЧАМАК С КРАВЕ СИРЕНЕ И ОПУШЕНА СЛАНИНА,
МИНИ ГРАДИНКА ОТ СЕЗОННИ ЗЕЛЕНЧУЦИ, СОС МАРСАЛА
•     „CREMEUX“ ОТ БЪЛГАРСКА РОЗА С МАРАКУЯ И ДАКУАЗ ОТ ШАМ ФЪСТЪК
Часове гурме-зона: 13:00ч./ 50 места; 16:00ч. / 50 места / КУВЕРТ 25 лв.

15.04.2018г. Неделя – Шеф ПЛАМЕН ПЕТРОВ & Шеф СТОЯН ПЕНЕВ
•    АРТИШОК В ГУАЦЕТО ОТ НАХУТ С МИДИ, ПАНЧЕТА И ЧЕРЕН ТРЮФЕЛ
•    ХЛЯБ 100 ЛЕТА ОТ ПЕКАРНА ХАТОРИ
ПЪЛНОЗЪРНЕСТ БЕЗГЛУТЕНОВ ХЛЯБ С КВАС
нахут 18% - квас, елда 43%, кафяв ориз 39%, заредена изворна вода - сребро, слънце, зеолит, шарлан, цвекло на прах, кимион, нигела, хималайска сол
•    ФИЛЕ ОТ ЕСЕТРА
ЗАПЕЧЕНО С ШИСО МАСЛО, ТАПИОКА СЪС СЕПИЯ И ТАЙ КЪРИ
•    МАНГО | КОКОС | МЕНТА
Часове гурме-зоната: 12:00ч./ 50 места; 15:00ч. / 50 места / КУВЕРТ 25 лв.

КУВЕРТИ ЗА ЗОНА „РЕСТОРАНТ“ СЕ ЗАКУПУВАТ НА РЕЦЕПЦИЯТА НА ФЕСТИВАЛА  В ПЕТЪК СЛЕД 16.00 Ч. ЗА ТРИТЕ ДНИ!
 
„Фестивал Вино и Храна Варна 2018“ ще акцентира върху темата  развитието на  кафе културата в България.В трите дни на Изложението ще се проведе  Регионалното  състезание ЛАТЕ АРТ.
Награден фонд: общо 2000 лв.
1000 лв. - I– во място
 600 лв. - II– ро място
 400 лв. - III– то място
Състезанието ще се провежда по стандартите на SCA с официалните за 2018г. кафемашини.
Жури:  Dario Ciarlantini и Michael McCauley

Семинари

13.04/петък/ с домакинството на Culture club studio 21, начало 21.00 ч.
Сингъл малц скоч уиски tasting и усещането за място - има ли "тероар" в уискито?
Райони, техники , стилове в Шотландския сингъл малц.
Ще дегустираме:
Benromach 10 YO
BenRiach 16 YO
GlenDronach Cask Strength Batch 5
Kilchoman 100% Islay 7th Edition
лектор Асен Станев, вино и уиски ентусиаст, част от проекта Two Owls, с интереси в производството и налагането на независими, нишови, традиционни вина и високоалкохолни напитки.
вход 30 лв/заплаща се на място/

14.04 /събота/ с домакинството на Culture club studio 21, начало 13.00 ч. до 14:00
Професионална дегустация на испански зехтини
За почитатели на здравословното хранене и „течното злато” - зехтина. Удоволствие е за нас да Ви поканим на дегустация на няколко вида испански зехтини екстра върджин. Елате и се насладете на невероятния вкус на "течното злато" на Испания. На дегустацията ще научите интересна и полезна информация за испанските зехтини, като: - кратка история на маслината и зехтина - сортовете маслини в Испания - видове зехтини и начин на производство - как се дегустира зехтин - качества и кулинарно приложение Ще имате възможност да опитате няклко невероятни истински зехтина, като 3 от тях са сред най- добрите Био зехтини в Света. Заповядайте да усетите един Средиземноморски полъх с аромат на маслина
лектор: Радослав Кирилов
вход 10 лв

15.04 /неделя/ с домакинството на Culture club studio 21, начало 13.00 ч.
Една вълнуваща винена дегустация в памет на Алекс Велянов, една от най-ярките звезди на българския винен небосклон, напуснал ни без време!
На вашето внимание ще предложим три бели и три червени вина от последните му два български проекта, чийто главен двигател бе той - Thirstwines и Two Owls, реализирани съответно с партньорите Стефан Гьонев и Асен Станев.
На вниманието на публиката ще бъдат представени вина, които отразяват визионерския дух на Алекс, като дегустацията ще бъде водена и коментирана от Борис Добрев, съдържател на пловдивския винен бар Vino Culture.
Вход за събитието 12 лв /задължителна предварителна резервация на Рецепция на Фестивала/

За шеста поредна година Българската асоциaция на сомелиерите и виноценители и Българската асоциация за кулинарна култура в партньорство с Община Варна и с участието на Министерство на туризма на България, организира фестивал "Вино и храна" -  "една история с вкус" в гр. Варна от 13 до 15 април 2018 г. отново в сграда 115 /бул.“Осми Приморски полк“ 115/
Фестивалът  продължава традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век и е емблематично събитие за гр.Варна, част от културно-развлекателната програма за гражданите и гостите на града
На изложението винарски изби, вносители на вина, производители на хранителни продукти представят своя продукт.  Фестивалът се провежда с изключителната подкрепа на всички национални и регионални туристически браншови организации на хотелиерите и туроператорите. В трите дни на  „Фестивал вино и храна“ град Варна се превръща  в гурме столица на България.
Гурме-зона „Ресторантът”  е съпътстващо събитие, организирано от шеф  Петър Йоргов и екипът му  от Българската асоциация за кулинарна култура . Гост-готвачи с авторски менюта предлагат ястия  с натурални  и екологично чисти био продукти, като всичко се приготвя пред очите на посетителите.
Ново тази година е зона „Библиотеката“, където посетителите с чаша в ръка ще могат да прочетат интересуващи ги статии в  специализирани списания, както и да си закупят хитови издания в областта на виното, гурмето, пътешествията.
Повече информация можете да откриете на официалния сайт www.winefoodfestival.eu и във фейсбук страницата на фестивала.



Други предстоящи

забележителноститена Варна

Фонтан на пл. Независимост

Фонтан на пл. "Независимост"

Фонтанът на пл. "Независимост" е най-големият в града. Той бе реновиран през 2015 г. по проект „Естетизация и модернизация на главна...
Прочети повече Виж всички
Добави обект
  • Къде да отседна
  • Нещо за хапване
  • Свободно време