Навигация English Русский Deutsch Romanian Français

22Авг

Годишна изложба на Сдружението на варненските художници

18.10.2017г. - 05.11.2017г.

Градска художествена галерия - Варна и Сдружение на варненските художници / Association of Artists Varna Ви канят на откриване на ежегодната представителна изложба на варненските автори, посветена на светеца – покровител на художниците свети Лука.
С финансовата подкрепа на Община Варна за първи път ще бъдат връчени награди, определени от специално жури, за най-добро представяне в годишната изложба:
I-ва награда – 700 лв.
II-ва награда – 600 лв.
III-та награда – 500 лв.
Поощрителна награда – 200 лв.
Изложбата ще бъде открита на 18.10.2017 (сряда) от 18:00 часа на първи етаж, в източното крило на Градската галерия.
Християнската традиция счита Св. апостол и евангелист Лука за първия иконописец изографисал две икони – на Пресвета Богородица с Младенеца и на Светите апостоли Петър и Павел. По този начин поставя началото на църковната икопис, която отстоява изкуството като духовна и естетическа същност. В настоящата експозиция са представени около 100 автори от различни поколения – утвърдени творци, които презентират варненската художествена традиция в национални и международни форуми; разпознаваеми автори от младото поколение, които активно участват в културния живот на града; млади автори, които все още нямат дебюти със свои самостоятелни изложби. Ще бъдат експонирани творби с широки концептуални и тематични търсения, съвременни и традиционни изразни средства и художествени техники, жанрове и сюжети.
Дружеството на варненските художници е основано 16 юни 1943 г. – Деня на Свети Лука – патронния празник на художниците в сградата на Мъжката гимназия с пръв председател Стефан Гадуларов като организация на професионален принцип с 27 членове. На 9 януари 1944 г. се открива първата изложба на Дружеството в залата на Еврейския дом в присъствието на кмета на Варна Петър Стоянов. Следва реализирането на множество общи художествени изложби и изнасяне на беседи в областта на изкуството. С историята на Дружеството на художниците-Варна е свързан Константин Щъркелов, които подкрепя кауза за създаване на постоянна галерия. Съвременните автори наследяват идеята за професионална общност, която да ги обедини около изкуството и неговото представяне пред публиката на града.
Изложбата може да бъде разгледана до 05.11.2017г.

Други предстоящи

забележителноститена Варна

Варненски халколитен некропол

Варненски халколитен некропол

Варненският халколитен некропол е открит случайно през 1972 г. при изкопни работи за поставяне на телефонен кабел в Западна промишлена зона. На...
Прочети повече Виж всички
Добави обект
  • Къде да отседна
  • Нещо за хапване
  • Свободно време