Навигация English Русский Deutsch Romanian Français

26Май

Ужасената душа: Макбет

01.06.2017г.

Международен театрален фестивал Варненско лято 2017
Основна програма: международна селекция

УЖАСЕНАТА ДУША: МАКБЕТ по Уилям Шекспир
Драматичен театър - Варна, Основна сцена, 19:30-21:15
автор: Цян Сун
режисьор: Цинна Сю
продуцент: Бейсион Сю
Институт за пекинска опера от провинция Анхуей – Хъфей, Китай
участват: Юшу Ванг, Джинг Тинг Цю, Джун Тао, Хуей Ганг Дзин, Кай Джан, Синчън Дзин, Хъ Ян, Мин Ду, Лися Уан, Мънюен Цин, Син Ли и актьори на Института за пекинска опера от провинция Анхуей

Артистичното богатство на Изтока пресреща европейската театрална традиция с върхово майсторство и забележителна експресивност.
„Ужасената душа: Макбет“ е китайски вариант на една от най-мрачните и въздействащи трагедии на Уилям Шекспир. Нейната история и универсалните теми за властта, морала, съдбата и свободната воля са пренесени в древната китайска държава Вей от периода „Пролет и есен“ (770 – 476 г. пр. Хр.). По пътя на триумфално завръщане от решаваща битка, амбициозният и енергичен генерал Зъ Йин среща три свръхестествени същества, които изричат три предсказания. Последното от тях е, че той ще стане крал на Вей. Едно по едно пророчествата се изпълняват и генералът все повече се вторачва в короната. Подстрекаван от неговата съпруга, той убива краля и сяда на трона. Чувство на вина и параноя го превръщат в тираничен владетел, а последвалата гражданска война тласкат Зъ Ийн и неговата съпруга към лудост. Едва когато след години министри и генерали на Вей отмъщават на крал Зъ Ийн, неговата съвест намира покой.
„Ужасената душа“ разказва Шекспировия „Макбет“ в спектакъл-приказка със забележително майсторство. Ярка хореография се съчетава с виртуозни акробатични номера и техники от китайските бойни изкуства, а арии и драматични мелодии предават най-добрите традиции на китайската музика. Типичните за традиционния китайски театър изобразителни костюми и грим-маска допринасят за визуалната пищност на представлението. Пиесата на успешния млад китайски драматург Цян Сун, носител на няколко награди, се смята за значим принос към най-старата форма на китайска опера от провинция Анхуей – huiju с повече от 400-годишни традиции. Тя дава основа за формирането на Пекинската опера, обявена през 2010 г. от ЮНЕСКО за световно нематериално културно наследство.
Награда на 13. Фестивал за китайски театър за най-добро представление.
Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Посолството на Народна република Китай в България и на Anhui performing arts group co., Ltd.
На китайски език със субтитри на български.
Цени на билети: 20/ 18/ 15/ 12 лв.

Други предстоящи

забележителноститена Варна

Фонтан на пл. Независимост

Фонтан на пл. "Независимост"

Фонтанът на пл. "Независимост" е най-големият в града. Той бе реновиран през 2015 г. по проект „Естетизация и модернизация на главна пешеходна...
Прочети повече Виж всички
Добави обект
  • Къде да отседна
  • Нещо за хапване
  • Свободно време