Навигация English Русский Deutsch Romanian Français

26Май

Нощ на музеите и галериите – Варна 2017

19.05.2017г. - 20.05.2017г.

Фестивал „Нощ на музеите и галериите“ – Варна 2017

Фестивалът ще протече в два дни – 19 и 20.05 – петък и събота.

Над 50 събития в рамките на 2 дни и над 60 локации обхваща второто издание на фестивала Нощ на Музеите и Галериите. След успешния старт през 2016, тази година организаторите от списание „Ти си Варна” са се постарали да включат нови места, атрактивни участници и интересни изложби. Всички варненски музеи ще се включат на 20.05 – събота, с различно работно време и вход свободен за посещения. Дебют тази година ще направи екипът на Музея за история на медицината с изключително богата и вълнуваща програма. Сред  другите музеи с атрактивна програма, се отличават Музеят за нова история на Варна, Военноморският музей и парк-музей Владислав Варненчик. През деня в събота за посещение с вход свободен ще бъдат отворени Археологическият музей и Римските терми. За по-активната публика интерес ще предизвикат по-отдалечените комплекси като Побити камъни, Аладжа манастир, Музея на стъклото в Белослав, които също ще работят безплатно през деня на 20.05. За първи път в Нощта ще се включи и етнографски комплекс „Роден край” в с.Тополи.
През  първия ден на фестивала ще бъдат открити над 10 изложби в различни галерии и пространства. Един от акцентите е изключително актуалната „Свременна българска фотография”, която идва във Варна директно от софийската си премиера преди месец. Тя ще бъде открита в галерия „Графит” на 19.05. Още няколко фотографски експозиции ще бъдат на разположение на ценителите – в Градската галерия, в Хале 3 и в The Center. За Нощта във Варна пристигат художниците Дамян Бумбалов, Лора Янева, Петя Димитрова. Те ще открият свои изложби съответно в Хале 3, Арт салона на Радио Варна и отдел „Изкуство” на РБ „Пенчо Славейков”. Сред останалите акценти на тазгодишното издание на Нощ на Музеите и Галериите са няколко концерта – в двора на Музея за история на медицината, Етнографския музей, двора на Археологическия музей и Градската галерия. Чуждестранното участие през тази година е белязано от изложбата на италианеца Фабио Калвети в галерия Ларго. 

Очаква ни специална Нощна карта на Варна, която ще представи няколко маршрута за посетителите. По този начин те ще бъдат улеснени в посещението на по-голям брой места в Нощта.

Европейската „Нощ на музеите” стартира като инициатива на Министерството на културата на Франция и за изминалите 13 години се утвърди като устойчива практика в много от страните в Европа. В тази нощ голяма част от музеите и галериите отварят врати и срещу свободен вход дават възможност на голям брой посетители да се запознаят отблизо с културното наследство и изкуство на съответната страна.
Фестивалът „Нощ на Музеите и Галериите“ ще се проведе за втори път във Варна на 19  и 20 май 2017г.
Списанието за градска култура „Ти си Варна”, в партньорство с ръководителите на варненските музеи и галерии ще организира второто издание на „Нощта” в нашия град. В инициативата ще се включат музеи, голяма част от галериите, творчески пространства, заведения.
Нашата цел е да въвлечем голям брой участници в „Нощта на музеите и галериите” освен чрез експозиции и изложби, също така и чрез културни събития, които ще се проведат в рамките на фестивала. „Нощта” има за цел да даде поле за изява на голям брой  млади артисти и колективи, като по този начин да се превърне в платформа за реализация на нови и алтернативни проекти в областта на културата и изкуството.

За повече информация: www.varnanight.bg

Подробна програма на Нощта на музеите можете да намерите в прикачения файл.

Документи
_на_м_зеи_е_бг.doc Изтегли
Night_of_Museums.doc Изтегли
Други предстоящи

забележителноститена Варна

Археологически музей

Археологически музей

Тук се намира и най-старото златно съкровище в света. Неговата възраст датира от преди 4000 г. пр.Хр. Открито е случайно през 1972 година при...
Прочети повече Виж всички
Добави обект
  • Къде да отседна
  • Нещо за хапване
  • Свободно време