Навигация English Русский Deutsch Romanian Français

18Юли

Ден на отворените врати - Провадия-Солницата

22.09.2017г.

Поради големия интерес, предизвикан от проучването на особено атрактивния праисторически солодобивен и градски център Провадия-Солницата, археологическият екип за поредна година организира Ден на отворените врати. Той ще се състои на 22 септември 2017 г. (петък) от 8:00 до 14:00.

Праисторическият комплекс Провадия-Солницата се намира близо до съвременния град Провадия, в двора на „Провадсол“ АД. Представя останките на най-стария солодобивен център в Европа (5500 - 4250 г. пр. Хр.), превърнал се в първия праисторически градски център на нашия континент (4700 - 4250 г. пр. Хр.), укрепен с каменна крепост.
Проучванията на археологическия комплекс Провадия-Солницата започват през 2005 г. и от тогава се провеждат всяка година(досега 13 археологически сезона) от голям международен екип под ръководството на чл. кор.проф. д.и.н Васил Николов от Националния археологически институт и музей на Българска академия на науките.
Уникалният комплекс се състои от производствен солодобивен център с обредни ями, неукрепено и последващо укрепено с каменни стени селище (цитадела), ритуално поле (ямно светилище), некрополи и засега неизследван производствен керамичен център. Заема площ около 300 дка. Всичко това го определя като един от най-значимите праисторически обекти в Югоизточна Европа.Установен е и „владетелски дом“ на местен тракийски аристократ от ІІ-І в. пр. Хр.

За нас ще бъде удоволствие да ви разведем и разкажем историята на уникалния древен комплекс!

За допълнителна информация следете нашата фейсбук страница:

https://www.facebook.com/Provadia.Solnitsata

Други предстоящи

забележителноститена Варна

Централна пешеходна зона

Централна пешеходна зона

С цел да се повиши атрактивността и да бъде осигурена по-лесна достъпност до културно-историческите забележителности в центъра на Варна през...
Прочети повече Виж всички
Добави обект
  • Къде да отседна
  • Нещо за хапване
  • Свободно време