България притежава около 60 000 хектара лозя, което нарежда винопроизводството ни на 22-то място в света (по данни от 2016г.). В страната ни има около 2200 до 2500 часа слънцегреене в годината, което е близко до това на Северна Италия, Южна Франция, Северна Испания и Португалия. Температурите през лятото са повлияни от Черно море, което подържа киселинността в сортовете.
От 2005г. България има два официални лозарски района: Дунавската равнина и Тракийската долина. И двата са защитени географски територии. Според професионалистите в българската винена индустрия, територията на България се дели общо на 9 винарски района: Дунавска равнина, Северно черноморско крайбрежие, Южно черноморско крайбрежие, Източна тракийска долина, Западна тракийска долина, Розова долина, Сакар и Долината на река Струма. Червените вина са доминиращи в България. Някои от по-популярните са: Мавруд, Мелник 55, Рубин и Гъмза (Кадарка). Някои от добрите бели вина са: Червен мискет, Димят и Мускат Бланк.
Регионът на Варна е благоприятен за отглеждане на бели сортове грозде като Совиньон Блан, Пино Гри, Шардоне, Ризлинг и Траминер.
Винарни в близост до Варна:
Повече за винарните и възможностите за дегустации във Варна може да разберете в секцията "Винарни".